fbpx
kedd, október 4, 2022
Home > Egyiptom > Vásárlási tudnivalók
EgyiptomHasznos infó

Vásárlási tudnivalók

Az alkudozás Egyiptomban

Az alkudozás fogjuk fel egy jó szórakozásnak, legyünk jókedvűek. Hiszik vagy sem az alkudozás csak látszatra szól kizárólag az árról. Ez egy olyan szertartás, ahol a vevő és az eladó arra törekszik, hogy az alku végén mindketten elégedett örömmel köszönjön el egymástól. Kerüljük az utcai árusoktól feltűnően olcsón kínált portékékat, mert a minőséggel később problémánk lehet.
Sokszor az eladó a vevőt behívja az üzletbe egy teára vagy karkadéra. Fontos, hogy az üzletet megdicsérje a vevő, ez tetszeni fog az eladónak. A beszélgetés az üzletben úgyis általános dolgokról szól, pl. honnan jöttünk, hogy hívnak, hányadszor vagyunk Egyiptomban mit szeretnénk vásárolni.

A kiválasztott árú árának közlése után bátran, mosolyogva mondjuk annak a felét. Ekkor az eladó vagy nagyképűen visszautasítja ezt vagy mosolyogva ájulást színlel. a kölcsönösen jó ár kialkudásáig ez a jelenet meg fog ismétlődni.
Amikor már azt érezzük, hogy az ár nem mehet lejjebb és nekünk nem éri meg, akkor határozottan induljunk a kijárat felé. Érdekes módon az ár hirtelen leesik (vagy nem). A jelentős áralku után mind a vevő, mind pedig az eladó jó alkunak fogja tekinteni az üzletet és barátsággal köszönnek el egymástól.

Fűszerek és Gyógynövények

Az Egyiptomban vásárolt fűszerek frissebbek és jobbak, mint az Európában árult csomagoltak és jóval olcsóbbak.
A fűszerek mellett rendszerint halomban áll a pultokon a szárított hibiszkuszlevél is. A sötétlilás levelekből készül forrázással , szűréssel és édesítéssel a karkadé. A kávéházakban a karkadét forrón illetve jéghidegen is árusítják.
A meglepően olcsó sáfrány okozhat némi csalódást. A hatalmas edényekben a fűszeresnél megtalálható: fahéj, szegfűszeg, chili, kurkuma, cardamon, cayene-bors, vörös-, fekete, zöld bors.