fbpx
kedd, október 4, 2022
Home > Szudán > Beutazás > Szudáni kisokos
BeutazásHasznos információkSzudán

Szudáni kisokos

Földrajz

Dél-Szudánnak az országból való 2011-es kiválása előtt Szudán volt a legnagyobb területű afrikai ország. Ma csak a harmadik legnagyobb, Algéria, és a Kongói Deokratikus Köztársaság után.

Szudán neve egy arab kifejezésből ered: bilad al-sudan, azaz a feketék földje.

A Fehér-Nílus és a Kék-Nílus átszeli Szudánt és éppen Kartúmban egyesül Nílussá, ami tovább folyik Egyiptom területére.

Jóllehet Szudán nagy része sík területű, sivatagos, igen nagy a termékeny területe, vannak aranylelőhelyei és jelentős olajlelőhelyei is.

Szudán szenved az ismétlődő szárazságoktól, az elsivatagosodástól, a földeróziótól, a vadvilág gyérülésétől, és az ivóvíz utánpótlás elégtelenségeitől.

 

Időjárás és éghajlat

Szudán klímája átmenet a párás trópusi és a száraz szubtrópusi között. A sivatagos területeken az évi csapadék 50-75 százaléka a nyári hónapokra esik. Télen csak a Vörös-tengernél esik eső. Az ország többi részén viszonylag száraz a klíma. Március és július között Szudánban a 45 fok körüli hőség egyáltalán nem ritka.

Május és július között Szudán középső részén előfordul egy rendkívül erős homokvihar, a haboob, ami a láthatóságot nullára redukálja.

Történelem

Szudán 1956-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától (és némiképpen Egyiptomtól), azóta többször sújtotta polgárháború az országot. Az északi és a déli országrész közt zajlott, 2003-ban kezdődött hosszú belső konfliktusnak a 2005-ben aláírt Átfogó Békemegállapodás vetett véget. 200 és 400 ezerre becslik a halálos áldozatok számát. Legalább 2 millión váltak hajléktalanná. Bár Darfúr helyzete javult az elmúlt időszakban, a területen továbbra is számolni kell szórványos fegyveres villongásokkal.

Szudán államformája 1986 óra iszlám köztársaság.

Manapság

A Szudáni Köztársaság ma parlamentáris rendszerű elnöki köztársaság szilárd (saját népével önkényeskedő) központi hatalommal. Sajtószabadság nincs.

Szudán szegény ország, szegényes infrastruktúrával. Afrikai viszonylatban szegénységi szintet tekintve azért a középmezőnyhöz tartozik. Az átlagos egy főre jutó havi kereset, jövedelem: kb. 8-9 ezer forint.

 

Szudán exportjának kb. 73 százaléka az olajkivitelből áll. Az országnak hozzávetőleg 3 milliárd hordónyi olajtartaléka van. (5-7 milliárd hordó olajkészletet vesztett el Szudán azzal, hogy Dél-Szudán kivált belőle.) A lakosság 40 százaléka a természeti kincsek meglétének dacára nagyon nagy szegénységben él.

Szudán kénytelen élelmiszert importálni, mert a hazai termésforrások nagyon kevésre elegendőek.

Afrikai viszonylatban magasnak számít az írástudók aránya: 62-68%.

Mostanság az Olaszországba illegálisan eljutó afrikai menekültek közel fele állítólag Szudánból való.

A helyiekről

A szudáni emberekre kiemelkedően jellemző a vendégszeretet. Például egy piknikező család számára természetes, hogy teljesen idegen helyieket vagy turistákat invitáljanak a közös étkezéshez. Az iszlám szabályai szerint a lányok a megházasodásukig nem igazán járhatnak el otthonról, ha igen, akkor is csak apapi, vagy fiútestvéri kísérettel. A nőknél jellemző a henna festéses testdíszítések. Mivel alaposan be vannak burkolva ruhával, a kézfejre koncentrálódnak a henna festések.

Kevés öregembert látni az utcákon. A lakosságnak mindössze 3-4 százaléka 65 éven felüli. Egy 55 éves szudáni már öregnek számíthat.

Szudánban vegyesen látni hagyományos és modern öltözetet.

Szudánban hatalmas és hosszas esküvőket tartanak. Egyáltalán nem ritka az egy egész héten át tartó ünneplés.

Turista etikett

1. Szudán mozlim ország, s az iszlám határozza meg a helyiek hétköznapjait. Ehhez kell szigorúan alkalmazkodni a turistának. Az iszlámmal szembeni bármilyen tiszteletlenség súlyos kockázatokkal jár. Lenge öltözék viselésért börtön, korbácsolás, vagy jó esetben pénzbüntetés jár. Természetesen a ramadán idején nem étkezhetünk napközben a böjtölők szeme láttára.

2. Szudánban nem elvárt szokás a borravaló (amúgy sem lenne borra való, ugyebár)

3. Szigorúan tilos katonai és rendőri létesítményeket, egyenruhásokat fotózni. Sőt: stratégiai létesítményeket sem, és ilyennek minősülnek a hidak, pályaudvarok, a repülőtér, sőt még a temetők (!) is.

4. A turista nőknek nem kell, kötelező kendőt hordani, mint Iránban. Turista férfiak ne járkáljanak rövidnadrágban, mert ez visszatetszést (és gúnyos tekinteteket) kelt. Rövidnadrág pénteken, ünnepnapon meg merő provokáció. Semmiképpen se!

Szudáni konyha

A nemzeti étel Szudánban az Egyiptomban is ismert Ful. Ez egy szezám- vagy mogyoróolajas babétel (főzelék jellegű) mellé gyakran paradicsom, hagyma, falafel, sajt. Kenyérrel eszik (csakis jobb kézzel!) egy nagy tálból.