fbpx
hétfő, június 27, 2022
Home > Egyiptom > Hurghada látnivalói és érdekességei…
EgyiptomHasznos információkLátnivalókUtazás

Hurghada látnivalói és érdekességei…

Az egyiptomi Hurghada nemcsak a napozni és strandolni vágyó turistákat várja, hanem azokat is, akik szeretnék aktívan eltölteni a nyaralásukat. Kítűnő búvár- és snorkeling központ, de van itt lehetőség sivatagi szafarira és bazárban való vásárolgatásra is. Egy igazi eklektikus üdülőhely, ahol mindenki megtalálja a számítását.

Íme top 5 tennivaló és nevezetesség Hurghadában, amit semmiképpen se hagyjunk ki, ha városba utazunk:

1. Búvárkodjunk a Vörös-tengerben

Ez talán az egyik legnépszerűbb vízi sport, amit  az ide érkező turisták űznek. Búvárkodásra és könnyűbúvárkodásra is van lehetőség a csodálatos Vörös-tengerben. Számos búvárközpont van a városban, akik szinte mindent biztosítanak; a felszereléstől, az oktatón át az ebédig. Jól szervezettek és megbízhatóak.

A következő központok a legnevesebbek és a legjobbak a környéken:

Szépséges  korallzátonyokat pillanthatunk meg és különleges trópusi halakat is. Búvárkodás a Vörös-tengerben egy igazi felejthetetlen élmény, mindenkinek ki kell próbálnia egyszer az életben.

Ha már Vörös-tenger, akkor néhány érdekesség róla:

– nevét egy algafajnak köszönheti a (Trichodesmium erythraeum), azaz kék fonalalgáról, ami, ha nagy számban elszaporodik, akkor vörössé teszi a vizet

– a tengerfenék vulkáni tevékenységének köszönhetően a Vörös-tenger mélyebb rétegeinek is 30 fok fölő emelkedik a hőmérséklete nyáron, még 3.034 méteres mélységben sem csökken  20 fok alá. Ami nagyon különleges, hiszen még az Egyenlítő környékén sem magasabb az óceánok hőmérséklete, mint 3-5 fok.

– miért olyan sós a Vörös-tenger vize: a sivatagi égövben fekszik, nagyon magas a hőmérséklet, kevés a csapadék és tengerbe ömlő folyók is hiányoznak, így sokkal magasabb a párologtatás

2. Sivatagi szafari

Indulhatunk quaddal, teveháton vagy éppen terepjáróval a sivatagba. A búvárkodás után a második legnépszerűbb tevékenység Egyiptomban, hiszen a hatalmas Szahara a “küszöbön fekszik”. Vannak motoros- és teve útvonalak, amelyek a világ szeme elől elzárt vidékeken haladnak keresztül és ahol megpillanthatjuk az ókori egyiptomi emlékeket is. Ezen a vidéken még sok helyi törzs él, akiknek – ha szerencsénk van – még az életébe is bepillanthatunk egy kicsit.

3. Giftun-sziget – “az álomsziget”

Ha szerencsénk van a Giftun-szigetre ellátogatni, akkor olyan érzésünk lesz, mintha a Karib-térségben lennénk. Egy igazi földi paradicsom, ahol összefogással sikerült egy tényleg csodálatra méltó ökoszisztémát fenntartani.

Képeslapokba illő tengerparti tájat képzeljünk magunk elé, ahol türkizkék a víz, fehér homok borítja a partot és ahol az egész szigetet egy gyönyörű korallzátony ölel körül, nem beszélve a víz alatti élővilágról. Ez egy kihagyhatatlan fakultatív program, ahol búvárkodhatunk a felszínen, úszhatunk, napozhatunk, strandolhatunk. Még magyar búvároktatók is vannak! Természetesen a parton vannak árnyas éttermek és bárok, ahol hűsölhetünk egy kicsit és megkóstolhatjuk a helyi finomságokat. Hajóval háromnegyed óra alatt könnyedén eljuthatunk ide.

A következő videó önmagáért beszél, ide tényleg érdemes ellátogatni:

4. Bazár El Daharban

El Dahar Hurghada történelmi városrésze, ahol megtapasztalhatjuk a város egzotikus hangulatát, találkozhatunk a helyi lakosokkal. A bazár minden egyiptomi város “lelke”, nincs ez máshogy itt sem. Jó áron juthatunk itt szőnyegekhez, ékszerekhez, helyi fűszerekhez, hagyományos egyiptomi lábbelikhez és szárított gyümölcsökhöz is.

Alkudni természetesen kell, mert a kereskedők által először kimondott ár, az körülbelül 75 százalékkal magasabb az eredeti árnál.

 5. Kortyoljunk egy kis hibiszkusz teát

A hibiszkusz tea másnéven karkadé közkedvelt hűsítő ital Egyiptomból, ami elsősorban hibiszkuszvirágból és más gyógynövényekből készül és mellé vízipipa dukál. Ha megteáztunk, akkor nyakunkba vehetjük a várost; érdemes megnézni a kéttornyú mecsetet, a kopt templomot, a Kairói Egyetem Tengerbiológiai Intézetének múzeumát és akváriumát. A múzeumot taxival vagy szervezett túra keretében érdemes meglátogatni, mert pár kilométerre északra fekszik a várostól (cím: Hurgada-El Ismaeilia Road; belépő: 5 L.E.).