fbpx
kedd, október 4, 2022
Home > Egyiptom > Beutazás > Egyiptomi pénz
BeutazásEgyiptom

Egyiptomi pénz

Az Egyiptomban használatos pénz hivatalos neve Pound jelölése a pénzen: LE.(A vicces magyar turisták rögtön lóerőnek mondják, persze ezt senki nem érti meg.) A váltópénzt Piaszternek hívják, bár a pénzen az áll, hogy Piastres. Döntsék el, hogy melyiket használják, mi azt javasoljuk, hogy a pénzen lévő szöveg a hivatalos és inkább azt is mondják.

100 Piastres 1 Pond.

A helyiek -arab nyelven- a saját pénzüket nem Poundnak (fonnak) mondják, hanem Gininek. Érdekes, ha mi is ezt mondjuk nekik, akkor csodálkoznak, hogy ezt mi honnan is tudhatjuk, ezért megkérdezik, hogy hányadszor voltunk már Egyiptomban. Az alkudozásnál egy plusz előnyt jelent, ha ismerjük a számok arab elnevezéseit. Nagyon könnyen és gyorsan meg lehet tanulni az arab számokat, higgyék el megérni.

Egyiptomban nem csak papír pénz létezik, hanem újabban fém érmék is forgalomba kerültek.

A papírpénzek néha megtévesztőek lehetnek, mivel a sok Piastres (szintén lehet papírpénz is) azt az érzetet keltheti az turistában, hogy sok pénz van nála. Oda kell mindig figyelni, hogy valójában Piastres vagy Pound van nálunk, hiszen könnyen összekeverhetőek.

Milyen pénzt vigyünk magunkkal Egyiptomba?

Sokan megkérdezik tőlünk, hogy Dollárt vagy Eurót vigyen magával, amikor Egyiptomba utazik. A válaszunk minden esetben az, hogy ez teljesen mindegy, tekintettel arra, hogy Egyiptomban és hazánkban is egyforma a két pénz közötti átváltási arány, amiből az következik, hogy forintra átszámolva ugyanannyiba kerül egy Pound, akármelyik valutát váltjuk át.