fbpx
kedd, október 4, 2022
Home > Jordánia > Hasznos infó > Az egészségügy Jordániában
Hasznos infóJordánia

Az egészségügy Jordániában

A nagyobb városokban biztosított a modern orvosi ellátás, bel- és külföldi gyógyszerek a gyógyszertárakban beszerezhetők. Az orvosi és kórházi kezelés költségeit általában azonnal és készpénzben kell kifizetni. Elsősorban a fővárosban és környékén – több Magyarországon végzett orvos praktizál, akiket az ammani nagykövetség, szükség esetén ajánlani tud. A két ország között 1981 óta – elsősorban a sürgősségi ellátást szabályozandó – egészségügyi megállapodás van hatályban. Az azonnali készpénzes fizetés kivédésére javasolt az utasbiztosítás megkötése.

A csapvíz fogyasztását egyáltalán nem tanácsoljuk, sőt fogmosáshoz is jobb palackos vizet használni. Csak Aqabában mondják ihatónak a csapvizet (erősen klóros). Jordániában a csapvízzel egyszerűen az a gond, hogy nem klórozzák és így a baktériumok, vírusok nem semmisülnek meg, sőt a melegben virgoncan érezhetik magukat. A helyiek szervezete biológiailag és már szinte genetikusan jól hozzászokott az ilyen vízhez, viszont a turistának a csapvizük hasmenést, sőt hányást is okozhat. A szállodákban sem klórozzák a vizet, tehát az ottani fürdőszobákban sem jó nekünk a víz. A jobb szállodákban van valamilyen víztisztító rendszer tehát nyugodtan lehet hajat mosni, fürödni, arcot lemosni.

  • Jordániai utazáshoz nem szükséges, nem kötelező semmilyen védőoltás! (Hepatitis A és B oltások javasoltak.)
  • Jordániában sok boltban (főleg drogériákban) kapható vízmentes kézmosó. Ilyet érdemes vásárolni.
  • Az italokba tanácsosabb nem kérni jégkockát. Biztonságosabbak a palackos italok.
  • Ami az utcai evéseket illeti, nyugodtan lehet enni, ha az ember előtt sütik meg a kebabot vagy rakják össze a szendvicset.

Nehéz ajánlani a hasmenések, fertőzések megelőzésére való úgynevezett pre-probiotikumokat. Azok, akik nagyon aggódóak, konzultáljanak gyógyszerésszel, vagy a háziorvosukkal utazás előtt. De hangsúlyozzuk Jordánia nem az a turista desztináció, amelynek meglátogatása előtt higiéniai, egészségügyi vonatkozásban túlságosan sokat kell aggódni. Aki szeszes italtól reméli a prevenciót vagy az utólagos fertőtlenítés, az ne legyen teljesen biztos ennek a “csodafegyvernek” a hatékonyságában. Otthonról amúgy sem érdemes piát vinni Jordániába, mert kapható az a turistás helyeken bő választékban. Jordániában a turistákkal jóval ritkábban fordul elő hasmenés, gyomorrontás, mint Egyiptomban (“a fáraó átka”). Sokkal gyakoribb, hogy a magyar turista a svédasztalos étkezéseknél túlzabálja magát, össze-vissza keverve eszik egy étkezésnél számára szokatlan kajákat, és ez megfekszi a gyomrát. Az étkezéseknél legyünk körültekintőek, némileg óvatosak, főleg a nyers gyümölcsök és zöldségek esetében. A nem hámozható gyümölcsöket alaposan mossuk meg, viszont a fertőtlenítés túlzás. A nem importált zöldségeket, gyümölcsöket a sivatagban termesztik és olyan vízzel locsolják, amiben lehetnek kórokozók és hasonlók. Több napig tartó gyomorrontása ritkán van a turistának, inkább egy alkalmas hasmars. Folytonos aggodalomra azonban nincsen semmi ok, az átlagos turista szállodákban és turistás éttermekben étkezik, és ezeken a helyeken bármilyen étel kockázatoktól mentesen fogyasztható. Az utcai árusoknál kínált húsok esetén csakis a jól átsültek ajánlottak.

A részletes tanácsadásunk mögött nem az van, hogy gyakoriak az egészségi problémák, valójában nagyon kevés turistának akad problémája, de inkább az értelmes óvatosság miatt. Tanácsos felkészülni gyógyszerekkel gyomorrontáshoz és napszúráshoz.

Jordániában a közegészség és az orvosi ellátás állapota a turista szemszögéből teljességgel megnyugtató. Nem kétséges, hogy Jordániában sok más arab országhoz képest jobbak a higiéniai állapotok. Azért Jordániában is találni bőven kivetnivalót tisztaság ügyben. Lévén sivatagi ország, arról nem tehetnek, hogy sok a por és a homok. A helyi népek ide-oda szórják a szemetet. A sok kutya, macska, teve kecske, birka is megtermeli a maga természetes hulladékát. A legnagyobb tisztaság talán Aqabában van.

forrás:útikritika