fbpx
kedd, október 4, 2022
Home > Ajánló > Búvárkodás a Vörös-tengerben
AjánlóBúvárkodásRed Sea Kiemelt

Búvárkodás a Vörös-tengerben

Jacques Cousteau mondta egyszer: “a Vörös-tenger a csodák folyosója – a legszebb merülési óráimat ott töltöttem.” A Vörös-tenger a különleges természeti szépségek tárháza és a tengeri élet különös szentélye. A kiterjedt korallképződmények és szigetek több kilométer hosszan húzódnak a part mentén. A víz alatti világ korallal borított falakban és gyönyörű “korallkertekben” bővelkedik, amelyek egyaránt szolgálnak a mélytengeri és a könnyűbúvárok örömére. Több mint 400 féle korall és 1500 halfaj él itt.

A vörös-tengeri könnyűbúvár (palackos) merüléshez búvárkártya kötelező. (Amennyiben otthonfelejtette, a saját biztonsága érdekében a komolyabb bázisokon nem engedélyezik a merülést. Van néhány bázis, ahol lehetséges az online igazolvány ellenőrzés, de ez nem elterjedt.) A merülési naplót is elkérhetik, jobb ha az is nálunk van. A nem minősített búvároknak minősített bázisnál el kell végezni egy tanfolyamot. A tanfolyam elvégzése nélkül a kártyával nem rendelkező vendégeknek tilos felszerelést kiadni.

A vörös-tengeri és a nagyobb nemzetközi irodák szabályai szerint, a tanfolyamon minősített búvárok és a búvártanfolyamra jelentkezők kötelesek aláírni egy önkéntes felelősségvállalási- és kockázat-tudomásulvételi nyilatkozatot, és egy a búvárkodáshoz szükséges fizikai állapotot igazoló egészségügyi nyilatkozatot. A legjobb, ha otthonról hoznak magukkal orvosi igazolást. Akiknél felmerül, hogy az egészségi állapota nem engedi meg a búvárkodást, legjobb, ha megvizsgáltatja magát egy búvárorvossal még az utazás előtt és magával hozza az igazolópapírt. Az 55 évet betöltött búvárkodni vágyóknak kötelező az orvosi igazolás, sok helyen még akkor is, ha bárki palack nélkül szeretne snorkellezni (csak maszkkal, uszonnyal és légzőcsővel úszkálni).

Nem megbízhatóak azok a bázisok, amik nagyon olcsó áron árulják a szolgáltatásaikat, és nem tartoznak a Red Sea Diving Association-hoz (Vörös-Tengeri Búvár Szövetség; RSDASS). A Vörös-tengeren megengedett maximális mélység rekreációs/hobbi búvároknak 30 m (ez azonban lehet kevesebb is tapasztalattól és végzettségi szinttől függően). Ennél mélyebbre való merüléshez képzett technikai búvárnak kell lenni. A környezet megóvása kiemelkedő jelentőségű a Vörös-tenger térségében. Kérjük, kövesse a helyi szabályokat! Az ügyetlen búvárok, snorkellezők, a nem megfelelő horgonybóják és a szemetelés miatt a korallok gyakran sérülnek, pusztulnak és igen lassan állnak helyre. Búvárkodás közben arra is ügyeljen, hogy ne száradjon ki! A kiszáradás a legfőbb oka a búvár és snorkelles baleseteknek, de ez tehető felelőssé az olyan tünetekért is, mint láz, gyomorpanaszok és  hasmenés. Igyon sok vizet (legalább 2 litert naponta) és kerülje a napközbeni alkoholfogyasztást. A búvárbázisok szinte az összes nyaralóhelyen megtalálhatóak Hurghada, Sharm el Sheik és Dahab környékén, illetve délebbre is mehetünk.